zondag 3 februari 2013

Lichtmis = pannenkoeken


Vandaag waren heel wat buren aan het smullen op de pannenkoeken-middag van het Kriekenhof. Een oude traditie om met 'Lichtmis' pannenkoeken te eten, leuk en vooral lekker..


Maar wat betekent Maria-Lichtmis? Wat wordt eigenlijk gevierd en waarom eten we pannenkoeken? Maria-Lichtmis sluit eigenlijk de Kerst- en winterperiode af. Wie nog geen afscheid kon nemen van de kerstboom, moet dit volgens de traditie nu wel heel dringend doen. Voor velen is het uitkijken naar de lente. Dit betekent meer zon, warmte en langer licht. Veel zon zal er duidelijk niet zijn vandaag, maar een troost, misschien is dat zelfs goed: mooi weer op Lichtmis zou volgens de vele weerspreuken nog een lange koude periode betekenen.
Lichtmis betekende vroeger ook dat het werk op de boerderij stilaan werd hervat. De komst van nieuwe boerenknechten en het hernemen van het letterlijke veldwerk werd gevierd met een pannenkoekenfeest. Dat we vandaag nog steeds pannenkoeken eten op Lichtmis is een gevolg van deze traditie. In de supermarkt staan de ingrediënten voor het bakken van pannenkoeken in promotie. Of je kan ze kant-en-klaar kopen bij de bakker. Naast de yoghurtmaker en eikoker verscheen in de jaren 70 zelfs een ‘pannenkoekenmaker’. ‘Op Lichtmis is geen vrouwke zo arm of ze maakt haar panneke warm’, dit volks gezegde verwijst naar de traditie van Lichtmis als pannenkoekenfeest. Zoals bij veel zegswijzen is ook hier de dubbele bodem onmiskenbaar.
Maria -Lichtmis is niet alleen een pannenkoekenfeest, zoals de naam doet vermoeden heeft deze feestdag ook een religieuze betekenis. In de Joodse traditie mocht een kersverse moeder tot veertig dagen na de geboorte de tempel niet betreden. De eerste keer dat zij terug naar de bidplaats ging, moest zij een reinigingsritueel en offergang respecteren. Dit ritueel werd door de Christelijke kerk overgenomen Maria-Lichtmis is ongeveer veertig dagen na Kerstmis, de geboorte van Jezus. Op Lichtmis herdenken christenen de eerste kerkgang van Maria. Meteen was dit ook de eerste keer dat Jezus een tempel bezocht. 
(info met dank aan huis van alijn)