De ouderploeg van de Scouts 30ste Prins Boudewijn, die in het park hun lokaal hebben, organiseerde op zondagmorgen een parkwandeling. Onder begeleiding van een deskundige van de groendienst kregen we een heel interessant verhaal over het parkbeheersplan Boelaerpark, en de dagdagelijkse problemen van parkbeheer in een stadsomgeving. Met enkele buren, ouders van scoutskinderen volgden we het verhaal over (toch ook een beetje) 'ons park'.
Het huidige park werd publiek in 1919. Centraal stond het kasteel Te Boelaer, dat eind jaren '70 afgebroken werd. Maar alle lijnen van wegen en paden zijn nog gericht op de plek van het vroegere kasteel. Het is een zoektocht om van die centrale plek terug een echt hart van het park te maken. Ook het omgaan met de sterk toegenomen recreatieve functie van het park vraagt denkwerk. Het park is opgezet als private tuin, met maar een heel beperkt gebruik door publiek. Vandaag wordt het intensief gebruikt door kinderen, sporters, jeugdbeweging, wandelaars, honden, ... De vaak oude bomen en aanplanting hebben soms te lijden onder dat intensieve gebruik. Een belangrijke opdracht voor het schaarse groen in onze stad. Daarom dat ook enkele bomen een houten omheining kregen om de stam te beschermen en de grond niet verder aan te drukken. De groendienst moet ook constant afwegen hoe sterk ze enerzijds de natuur haar gang laten gaan, en hoeveel ingrepen je kan en moet doen om alle functies in veiligheid te waarborgen. Een oude dreef waar bomen uit afsterven, kan je niet zomaar terug dreef maken, welke bomen behouden, welke kappen, zijn soms lastige vragen. Het omgaan met ziektes en invasieve exotische begroeiing is een andere uitdaging.
Enfin, een leerrijke ochtend, afgerond met een gezellige brunch in het seniorenlokaaltje/Boelaerbar. Misschien een idee om met de buurt of een vereniging eens terug op te nemen. Want je krijgt een andere kijk op 'ons park'.