maandag 28 april 2014

Oorlog

De Eerste Wereldoorlog is in de actualiteit. Honderd jaar na de strijd beginnen her en der allerlei herdenkingen en evenementen op te duiken. Het hoogtepunt zal dit najaar zijn, omdat Antwerpen en onze regio vooral in periode vanaf oktober 1914 onder vuur lag.
 
Woensdag 30 oktober is er in Deurne een sfeervol evenement. Aan de Bremweide (Schotensteenweg) zal er met theater, woord en klank een sfeer uit die dagen opgeroepen worden. De moeite....

Ook elders in de Antwerpse regio zijn er nog sporen te vinden, je hoeft echt niet naar de Westhoek om het front te proeven. In het Rivierenhof is er het bekende monument voor de gesneuvelden.
Vlakbij is er de sprothal Arena, gebouwd op een fort uit 1850. Het fort heeft maar heel beperkt dienst gedaan in WO I, en is na de eerste wereldoorlog eigenlijk door het leger wat verwaarloosd. Het wordt een 'Fortin Déclassé en er komen aanpassingswerken. In de jaren twintig worden de grachten gedempt (huidige Muggenberglei) en begint de ontwikkeling van deze eerste aanzet van onze buurten.
Grondplan fort Arena > naar huidige sporthal
 
Muggenberglei na WO I  
Dempen van grachten en aanleg riolen
(huidig kruispunt Muggenberglei / Herentalsebaan)