vrijdag 22 mei 2015

Actualiteit in 't straat

Soms zijn er sporen van de actualiteit terug te vinden in onze straat / buurt. En ook vandaag is dat zo. Te mooi om niks over te vertellen...

De telefooncel: Belgacom / Proximus heeft beslist om ook de laatste telefoonhokjes uit het straatbeeld te laten verdwijnen. Een stukje telecommunicatiegeschiedenis verdwijnt daarmee. In onze straat gebeurde dat al langer. Ik denk dat ergens in 2007 de cabine die aan de hoek Knyfsstraat / De Sevillastraat stond verdween. Foto's van dat ding heb ik niet kunnen terugvinden.... Tijdens de speelstraat van 2008 was er wel een straat-zoektocht, en daarbij was een van de vragen wat er op de plaats van deze stoeptegels had gestaan... De telefooncel dus.






Dimitri Van Toren: Een ander bericht uit het nieuws van de dag is het overlijden van kleinkunstzanger Dimitri Van Toren. Volgens verhalen van mensen die er bij waren, en gedocumenteerd in publicaties zou de zanger ook in onze buurt hebben opgetreden. Tijdens de bezetting van de Arena-weide hebben heel wat ludieke evenementen plaatsgevonden. Waaronder dus een optreden met oa. Dimitri van Toren. 
De Arena-weide werd door buurtbewoners bezet op 18 augustus 1979. De oorsponkelijk korte ludieke actie werd een stevige protest-camping tegen de aanleg van grote woontorens Uiteindelijk werd de bezetting na 4 maanden (!) hardhandig door de politie ontruimd op 13 november 1979. Deze actie was een belangrijke en symbolische mijlpaal in het ontstaan en vormgeven van milieu en nieuwe sociale bewegingen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten