Wie schuilt er achter de naam 'Knyff' ? Nu onze straat weer extra media-aandacht krijgt is het toch belangrijk om op die vraag een antwoord te kennen. Maar op deze vraag zijn meerdere antwoorden mogelijk. Eerste en wellicht belangrijkste naam voor de naamgeving van onze straat is Gerard Knyff.
Gerard
Knyff (1682-1687) was de 44ste Abt van de
St-Michielsklooster Antwerpen. De Sint-Michielsabdij was een Norbertijnerabdij
in Antwerpen die door de Heilige Norbertus zelf in 1124 gesticht werd aan de
oevers van de Schelde. tussen de huidige Kloosterstraat en de Sint-Michielskaai nabij de Sint-Jansvliet.In 1831, tijdens de Belgische Revolutie, werd de abdij
volledig verwoest, nadat ze al gedeeltelijk gesloopt was tijdens de Franse
bezetting. Van Gerard Knyff (1682-1687) wordt nog een borstbeeld en graftekst bewaard in de Sint-Fredeganduskerk.
(Deurne-centrum bij Cogelsplein)
Daarnaast zijn Jacobus Knyff en zijn dochter Maria-Theresia Knyff ook te vermelden voor de Deurnese en Antwerpse geschiedenis.
- Jacobus Gerardus Knyff (rond 1700) was burgemeester van Antwerpen (1711-1712). In het rijksarchief zijn 'Memories van rekeningen' terug te vinden betreffende de tractaties door de Antwerpse wethouders aan de paters Predikheren, Minderbroeders en Kapucijnen, naar aanleiding van heiligverklaring van paus Pius V.
- Maria Theresia Carolina Knyff (rond 1750) is de dochter van Jacobus Gerardus Knyff. Zij liet in haar opdracht het kasteeldomein van Boekenberg aanleggen (ca. 1751)in Rococostijl. Het park zoals we het vandaag kennen, met haar vele paviljoentjes zoals Chinese Pagode, de brug met de onderaardse grot,… werden in de geest van de Romantiek aangelegd in de 19de eeuw. Boekenberg groeide uit tot een domein van 30 ha. De brug is zeker het mooiste bouwwerk van heel het park. De laatste eigenaar F. Cogels droeg het kasteel in 1911 over aan een immobiliënmaatschappij. Slechts een deel van het vroegere kasteel kon daardoor worden aangekocht door de stad namelijk 10 ha. De overige 20 werden verkaveld.
En in de rand vermelden we ook nog de Nederlandse schilder Knyff
- Jacob Knyff (ca. 1638 – 1681) Hij specialiseerde zich in topografische landschappen. In 1670 had hij een atelier in Parijs. In het rampjaar 1672 verhuisde hij echter naar Engeland. De toenmalige koning van dat land, Karel II, nodigde Nederlandse kunstenaars uit om aan zijn hof te werken. Hier schilderde hij voornamelijk (Zuid-Europese) havengezichten